Jaarlijkse nieuwsbrief van Domaine Les Quatre Terres

Door: Hans van den Oever

RELAAS VAN 2014

We hebben het 15e seizoen van onze gites afgesloten. De bezettingsgraad in de zomer was uitstekend. Ook in het voor- en naseizoen mochten we meerdere gezelschappen ontvangen. Er was echter nog wel wat ruimte geweest voor meer bezoekers.

Het weer afgelopen zomer was redelijk, het weer in het najaar uitstekend. De sfeer in en rondom het huis was goed en naar eenieders tevredenheid. Absoluut hoogtepunt was de passage van de “Tour de France “op 200m van het huis.

Voor wat betreft aanpassingen in en rondom het huis ; in het voorjaar hebben we de grote boom, naast het zwembad laten kappen. Deze boom, een “Valse Acacia” gaf nogal wat overlast omdat hij gedurende de zomer nogal wat takjes met doornen ruide. Als oud boomkweker deed ik dat met wat pijn in het hart ,het betrof hier namelijk een vrij zeldzame boom, met de botanische naam Robinia pseudoacacoa “Monophylla Tortuosa “ . Gelukkig staan er nog 2 gelijksoortige kleinere bomen op plaatsen die minder overlast geven. Het was ook het jaar waarin we een nieuw beheerders echtpaar mochten verwelkomen, Paul en Tiki van Dijck.

Zij hebben zich met veel enthousiasme van hun taak gekweten. Naast het feit dat zij geprezen werden om hun gastvrijheid, was het voor Paul ook nog een uitdaging om de uitstraling van het huis op een hoger peil te krijgen. Naast het opvijzelen van de staat van onderhoud ,heeft Paul ook nog verschillende klussen uitgevoerd. Zo is het beheerdersappartement uitgebreid en heeft het ook een grote opknapbeurt gehad. Het resultaat mag gezien worden.

 

BEHEERDER

Door: Paul en Tiki van Dijck  

Vaarwel Nederland-Bonjour France

Na in november 2013 gereageerd te hebben op een advertentie voor beheerder(s) via de website www.nederlandersinfrankrijk.nl en twee maal de eigenaars te hebben ontmoet, besloten mijn vrouw en ik beheerders van Les Quatre Terres in de Beaujolais te worden. Wij hebben ons huurhuis in Den Haag opgezegd, het huisraad ingepakt en op 1 april 2014 zijn we vertrokken naar La Douce France. Reeds vanaf de eerste dag zijn wij aan de slag gegaan. Er lag veel werk op ons te wachten: achterstallig onderhoud, schoonmaak, het opknappen van het beheerdersappartementje enz. Heel veel werk, maar met veel voldoening gedaan!

Op 26 april kwamen de eerste gasten in woning/gîte 2 en t/m half oktober hebben wij regelmatig gasten mogen ontvangen in beide vakantiewoningen. Het contact met hen is heel goed verlopen. Wanneer men aankomt, wordt men rondgeleid door het complex: het zwembad en de tuin, de binnenplaats, de oude wijnkelder, de wasruimte en het vuilnishok. Na de weinige huisregels uitgelegd te hebben, gaan de vakantiegangers hun eigen weg. Mochten er vragen zijn of is er een probleem, dan kan men altijd bij ons terecht. Soms vinden mensen het leuk om wat contact met ons te hebben, maar soms ook niet. Vrijheid, blijheid!

De Beaujolais is een prachtige streek met veel leuke, pittoreske dorpjes, kleine, lokale musea en veel eetgelegenheden. Anny en Hans zijn zeer goed bekend met de Franse keuken. Vooral Hans is een echte Bourgondiër. Misschien komt dat wel vanwege het feit dat zij in Brabant wonen, lang geleden behorende tot het Bourgondische Rijk.

Wij zijn naar Frankrijk verhuisd om te blijven. Voor hoelang wij beheerders zullen zijn, weten wij niet. Hier hebben wij het  naar de zin. Op ongeveer 7 km ligt het Massif Central en op een heldere dag is de top van de Mont Blanc, vanaf een heuveltop, goed te zien. Er is goed contact met de Franse buren. Van de Franse stugheid merken wij niets. Met de Franse taal gaat het redelijk goed. Misschien komt dat door het goede onderwijs in de jaren 60, toen, Frans, Duits, Engels en Nederlands verplichte vakken waren.

Wij leven in Frankrijk, zeker, niet als God, maar wij vinden het hier heerlijk vertoeven!

BEAUJOLAIS 2014

De wijnoogst is natuurlijk in deze wijnstreek vaak het onderwerp van gesprek. Wat in de vroege zomer vooral speelt is de angst voor de vaak zeer plaatselijke hagelbuien die desastreus voor de druiven opbrengst kunnen zijn. Dit jaar speelde dat vooral in het noordelijke deel van de Beaujolais en in meer heviger mate in de Bourgogne met name, rondom Beaune, waar grote schades werden opgetekend. De bloei van de druiven, wat bepaald wordt door het weer , was in dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar op de normale tijd in Mei. Hetgeen inhield dat 100 dagen daarna , begin september , geoogst kon worden. Zo was het dan ook geen probleem om de Beaujolais Primeur op de 3e donderdag van November te presenteren. Men is over de kwaliteit van de Beaujolais 2014 tevreden.

CULINAIRE BELEVENISSEN.

Ook dit jaar hebben Uw gastvrouw en heer menig “Heilig Huisje “bezocht. Op onze side kunt U een 25 tal restaurants uit deze streek vinden die de moeite van een bezoek waard zijn. Heel favoriet is bij ons altijd nog het restaurant St Lager in de gelijknamige plaats aan de voet van de Mont Broully. Uitstekende kwaliteit tegen een zeer schappelijke prijs. De Foie Gras smelt op je tong.

Het is verheugend te kunnen melden dat er een nieuw restaurant La Benoite, is geopend op loopafstand, 2 km, van het huis, in Salles. Het wordt gerund door een ouder echtpaar uit de Provence. Je eet er wat de pot schaft maar dan weet je ook dat alles kakel vers is. Prijzen zijn er zeer acceptabel.

Sinds afgelopen November is er ook een restaurant van niveau geopend in Arnas” Les Sarments” tegenover de kerk. De uitbaters zijn leerlingen van het in deze streek befaamde restaurant “Le faisan doré “. De kwaliteit van wat zij brengen is dan ook uitstekend. Zo zijn er elke jaar wel weer nieuwe culinaire verassingen in deze streek.

2015

Het komende seizoen kijken we weer met vertrouwen tegemoet. Woning 1 is in het hoofdseizoen al grotendeels volgeboekt. Woning 2 ,die uitermate geschikt is voor jonge gezinnen, biedt nog wel voor enige weken plaats. Kijk op onze side : www.lesquatreterres.nl   Ons advies is om ook eens een vakantie in het voor- of najaar te overwegen. Het voorjaar met zijn frisse kleuren en met vaak aangename temperaturen doen U de winter snel vergeten. Ook het najaar heeft hier zijn charme, de bedrijvigheid in de streek tijdens de druivenoogst in September. De herfst verkleuring van het blad in Oktober geven een waar kleurenpalet. We hanteren in deze tijd gereduceerde prijzen. De afstand tot Nederland is tenslotte ook maar 700km, makkelijk in 7 uren te rijden.

Een wijziging in het volume van woning 1 ten opzichten van vorig jaar is dat we de zogenaamde “Extra kamer “ bij de woning hebben getrokken. Er waren toch wat opmerkingen in het verleden dat de geboden slaapruimte en sanitair wat aan de magere kant waren. Nu biedt deze woning dus 2 grote slaapkamers met wastafels en douches. Verder nog de kleine slaapkamer ;ruim plaats voor 5 a 6 personen.

Verbouwingsplannen staan er nog wel op stapel, zo willen we in de kleine kamer van woning 1 een venster maken op het westen, op de Beaujolais. Ook leven er nog ideeën om de bovenverdieping in te richten.  U ziet we zijn steeds bezig om dit vakantieparadijs te vervolmaken.

TOT SLOT WENST LES QUATRE TERRES, U EEN JOYEUX NOËL ET NOS MEILLEURS VOEUX POUR L’ANNÉE 2015 !!