Jaarlijkse nieuwsbrief van Domaine Les Quatre Terres

Door: Hans van den Oever

Relaas van 2015

We naderen alweer het eind van het jaar 2015. Tijd voor ons om nog eens terug te kijken naar het afgelopen seizoen. Het jaar heeft zich vooral gekenmerkt door het geweldige weer. Was de winter vochtig met gematigde temperaturen, de zomer was warm en droog. De zomer liep vervolgens over in een prachtige nazomer met voor ons gevoel,zomerse temperaturen. Tot in december liepen de temperatuur s ’middags op tot 20 graden. Ook voor de autochtonen gaat dit jaar de analen in als een bijzonder mooi jaar.

Voor wat betreft de bezettingsgraad zijn we ook heel tevreden. In het hoogseizoen waren we min of meer
volgeboekt. Ook in het voor- en naseizoen hadden we voortdurend gasten. De accommodaties hebben over het algemeen goed gefunctioneerd, er waren weinig storingen. De tuin lag er op zich goed bij. Het gazon hebben we helaas door de grote droogte niet groen kunnen houden. De conditie van het zwembad was de gehele zomer uitstekend. Dit alles vooral door de goede zorgen van Tiki en Paul, onze onvolprezen beheerders.

Naast het dagelijks toezicht en onderhoud, heeft Paul zich ook nog bezig gehouden met kleine renovaties, zo
zijn de luiken aan de westkant grondig opgeknapt. Ook heeft de wijnkelder een metamorfose ondergaan. Het
ziet er letterlijk weer gelikt uit. Van vele gasten mochten wij complimenten ontvangen voor zowel de accommodatie in zijn geheel als voor de gastvrije ontvangst en prettige begeleiding van het
echtpaar van Dijck in het bijzonder. Al met al hebben wij over het afgelopen jaar een goed gevoel overgehouden.

Beheerder

Door: Tiki van Dijck

Wederom een prachtig seizoen achter de rug met veel tevreden gasten en lachende kindergezichtjes. Het weer was geweldig, alhoewel soms een ietsje te warm, maar het zwembad bracht de nodige verkoeling en daar heeft men dan ook intens gebruik van gemaakt. Het ontvangen van gasten en aan hen het prachtige domein laten zien (zal nog mooier zijn na de verbouwing) met het schitterende uitzicht, is elke keer weer leuk en wanneer men met een voldaan gevoel vertrekt, denken wij toch dat wij daar ook een steentje aan hebben bijgedragen. De zomer is overgegaan in de herfst met de daarmee gepaard gaande verkleuring van de wijnvelden; overweldigend! Maar de herfst dit jaar voelde aan als lente, de 2e lente van 2015. Heel leuk was het om kennis te maken met de Beaujolais Primeur bij wijnhuis Beroujon in Salles-Arbuissonnas op 21/11/2015. Vermeldingswaard; dit wijnhuis heeft dit jaar een hoge internationale prijs in ontvangst mogen nemen in Lyon voor hun Beaujolais Rose. We naderen het einde van het jaar en na 1 januari gaan we aftellen naar de zomer toe. U gaat een keuze maken voor uw zomervakantie en hopelijk kiest u weer voor Les Quatres Terres. Mocht dat zo zijn, dan zullen wij u ook dan weer van harte welkom heten.

Nieuwbouw

Het is in 1999 geweest dat wij deze wijnboerderij hebben aangekocht. Vervolgens hebben we de woning van de wijnboer enigszins aangepast aan de moderne tijd. De werktuigenloods hebben we bijna geheel afgebroken en hem vervolgens weer opgebouwd tot een luxe vakantiewoning. Over het resultaat waren wij op zich wel tevreden, toch waren er wel een paar minpuntjes. De originele slaapkamer op de vide is geriefelijk maar biedt een geringe privacy. Het bestaande kamertje in de hal was ook voor een persoon wel erg klein. De sanitaire voorzieningen waren voor een wat groter gezelschap aan de magere kant. Jammer ook was dat er vanuit het huis weinig uitzicht is op de westkant, daar waar je het mooiste uitzicht hebt over de Beaujolais ,het landschap met zijn pittoreske dorps aanzichten. We vonden dat het na 15 jaar tijd werd om de nodige aanpassingen te doen. Na rijp beraad en in samenwerking met een binnenhuis architect hebben we afgelopen zomer onze plannen op papier gezet. In oktober hebben we de bouw aanbesteed aan een groep handwerkbedrijven (artisans). Een manier van werken die hier meer gebruikelijk is. Inmiddels is met de bouw gestart. Het bouwplan houdt o.a. in dat de etagevloer van de gehele westvleugel gesloopt moest worden en vervolgens op een hoger niveau zou worden teruggebracht. Daardoor worden de hal, de kleine kamer en de “Extra kamer” een stuk rianter. Extra aandacht hebben we besteed aan de isolatie van de vloer voor zowel warmte als geluid. Om in woning 1 ook een slaapkamer met volledige privacy te kunnen bieden hebben we op de 1e etage een geheel nieuwe kamer gecreëerd met al de benodigde sanitaire voorzieningen.

In de hal komt weliswaar weer een eenpersoonskamer ,maar niet vergelijkbaar met wat het was. In deze kamer en in de kamer op de etage komen flinke ramen die een schitterend uitzicht zullen geven op de Beaujolais. De “Extra kamer “is omgevormd tot een luxe studio, ook met alle sanitaire voorzieningen.
Daarnaast zal in woning 2 de gehele sanitaire voorziening worden vernieuwd, aangepast aan de hedendaagse trend. Met dit alles kunnen wij onze gasten een nog vollediger en met meer lux ingericht vakantieverblijf , aanbieden.

Beaujolais 2015

Het wijnjaar 1947 is voor de huidige generatie wijnboeren het beste jaar dat men zich kan herinneren. Echter na men nu zegt zal 2015 dit jaar evenaren. De zomer, met name de tijd tussen de bloei en de oogst ( ongeveer 100 dagen ) heeft bijna het maximale aantal aan uren zon gegeven. Daarnaast zijn er dit jaar geen hagelbuien geweest wat in deze streek zomers normaal wel het geval is .De grote hoeveelheid zon heeft ervoor gezorgd dat er in de druiven veel suikers zijn gevormd. In de meeste jaren wordt aan het druivensap suiker toegevoegd zodanig dat men het wettelijk maximale toegestane alcoholpercentage van 12 % kan bereiken. Dit jaar heeft de overheid het nakijken want dit jaar haalt de wijn makkelijk 14 % zonder enige toevoeging van suiker. De natuur laat zich niet dwingen. Door de natte winter en het enigszins vochtige voorjaar was er voldoende vocht in de bodem waardoor er ook een mooie vruchtvorming was.

De warme, droge zomer droeg er tevens toe bij dat de productiekosten laag gehouden konden worden ,zo was er een lage ziekte druk en men dus veel minder hoefde te spuiten. De normale groei van het eenjarige schot door de extreme temperaturen was ook minder , wat resulteerde in minder snoeibeurten. Voeg daaraan nog toe dat de weersomstandigheden tijdens de oogst heel goed waren en de hagelbuien uitbleven, dan zult U begrijpen dat dit wijnjaar in deze streek niet snel vergeten zal worden.

Culinaire Belevenissen

De culinaire ondernemers in deze streek blinken vaak niet uit in standvastigheid. Vandaar dat wij ook jaarlijks onze lijst van de 25 meest favoriete restaurants aanpassen. Hadden we vorig jaar nog een uitgesproken visrestaurant Les Voyageurs in Lurcy, aan de overkant van de Saone. Deze winter bleek dat de Bretonse cuisinier het voor gezien heeft gehouden en is weggetrokken. Zijn opvolger kan niet dezelfde kwaliteit bieden. We hebben dit restaurant van onze lijst afgevoerd . Evenals ook het typische Italiaanse restaurant in de binnenstad van Villefranche; Pasta Bianca .Ook hier is van uitbater gewisseld en heeft de keuken veel aan kwaliteit ingeboed.

Daarentegen hebben we aan onze lijst toegevoegd het restaurant Les Sarments in Arnas. De entourage is er wat steriel maar de keuken is er uitstekend. Een bezoek aan dit etablissement is dan ook zeker aan te bevelen, het is tenslotte ook maar amper 3 km vanaf Les Quatre terres. Een wat merkwaardige ontwikkeling heeft zich voorgedaan met het in deze streek bekende restaurant Le Vieux Moulin in Alix, 20 km zuidwaarts van het huis. Dit vermaarde restaurant, dat vele jaren een Michelin ster had, werd gerund door een chef-kok uit de Elzas. Doordat hij wat ouder werd kwam het restaurant te koop en werd uiteindelijk ook verkocht. De nieuwe uitbater was echter niet bij machte om de bekende kwaliteit te handhaven. Gevolg, de ster werd hem ontnomen. Kennelijk was toen voor hem de lol er ook af en kwam het restaurant weer te koop. De oude chef-kok was zo met zijn oude tent begaan dat hij dit etablissement weer terug kocht. De gehele winter is het restaurant gesloten geweest en wordt kennelijk gerenoveerd. Aangezien wij het volste vertrouwen hebben in de oude cuisinier, hebben we dit restaurant op onze lijst gehandhaafd.

Ook twee andere vermaarde restaurants, Auberge de Clochmerle in Vaux en Auberge du Cep in Fleurie, zijn in andere handen overgegaan. De lokaliteiten zijn gemoderniseerd. De keukens zijn ook met hun tijd meegegaan. Ze zijn zeker een bezoek waard.

2016

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Voor het hoogseizoen hebben we al weer diverse boekingen. In het voor- en naseizoen zijn er nog vele mogelijkheden. Deze periodes zijn ook zeker interessant voor een korte vakantie. De gemiddelde temperatuur is er 5 graden warmer dan in Nederland. Deze periodes kennen in de natuur hun eigen kleurenpracht . De prijzen zijn dan gereduceerd. De afstand is tenslotte ook maar 700 km vanaf Maastricht en in 7 uur te rijden.

Voor ons is het spannend hoe dit voorjaar de verbouwing zal uitwerken. We hebben veel tijd aan de voorbereiding besteed, de architecte heeft een mooi plan ter tafel gebracht. Met zorg hebben we onze”Artisans“uitgekozen. Het werk is in volle gang. Anny is volop bezig met de inrichting , wat aan haar wel is toevertrouwd! Wij hopen dat met al de aanpassingen het domein “Les Quatre Terres” nog meer aan Uw wensen zal voldoen.
Tenslotte wensen wij, medewerkers en eigenaren van “Les Quatre Terres

Door: Hans van den Oever

TOT SLOT WENST LES QUATRE TERRES, U EEN JOYEUX NOËL ET NOS MEILLEURS VOEUX POUR L’ANNÉE 2016 !!