Jaarlijkse nieuwsbrief van Domaine Les Quatre Terres

Door Hans van den Oever.

ONTWIKKELINGEN 2013

Domaine Les Quatre Terres sluit binnenkort haar 14e jaar als gite af. Een moment om terug te kijken. Elk jaar trachten we de kwaliteit van onze gite wat verder op te vijzelen. Dit voorjaar hebben we het dak van app. 2 en de tussenkamer samen ook met het dak van de overstek geheel vervangen. Het dak van de overstek en de tussenkamer stamden nog uit de tijd van de bouw ruim 100 jaar geleden en was in slechte conditie. We hadden besloten deze 2 daken te vernieuwen, toen het dak open lag bleek echter ook het dak van app2 aan vervanging toe te zijn. We hebben toen maar gauw de knoop doorgehakt en ook dat dak vernieuwd De dak bouwer, wat een gespecialiseerd beroep is in Frankrijk, heeft goed werk geleverd. De daken zien er nu weer strak en solide uit.

Verder waren er ook nog wat verwikkelingen rondom de tennisbaan. De baan die vorig jaar geheel gerenoveerd is, heeft ook een nieuwe afrastering gekregen met een poort waar je alleen met een geldige sleutel door kunt. Door middel van een lidmaatschap hebben we het toch voor elkaar gekregen dat de gasten van Les Quatre Terres toegang hebben tot deze vernieuwde baan. De baan moet dan wel tijdig gereserveerd worden, wat de beheerder kan doen via het internet.

BEHEERDER

Afgelopen voorjaar werden we plotseling geconfronteerd met het afscheid van onze Kees van der Slikke als beheerder. Kees had 13 jaar de functie van beheerder bekleed. Hij was ruim 65 jaar en vond het wel voort welletjes. Hij is in de binnenstad van Villefranche gaan wonen. Veel waardering heeft hij altijd gekregen voor zijn vriendelijke ontvangst en zorgzame opstelling. Wij gunnen hem een mooie oude dag!

Voor ons ontstond daardoor wel een acuut probleem; een nieuwe beheerder te vinden zovlak voor het seizoen. Door middel van een advertentie in het blad voor Nederlanders in Frankrijk kregen we al snel een reactie op onze vacature. Een jong koppel presenteerde zich; Sietske en Daan. Op het moment dat zij zich melden waren zij te voet onderweg naar Santiago de Compostella. Zij zochten nog een job voor de zomer. Na wat mails over en weer hebben we ze aangenomen. Het bleek een succesvolle keuze te zijn. Sietske en Daan bleken de functie ook zeer goed in te vullen en werden alom gewaardeerd.

Daan bleek daarnaast nog een getalenteerde website bouwer te zijn. We hebben hem gevraagd onze website, die inmiddels 10 jaar oud was, wat op te krikken. Het resultaat kunt U zien. www.lesquatreterres.nl Hij heeft eer van zijn werk. Jammer genoeg hebben we in november weer afscheid moeten nemen. Daan, avonturier als hij is, hield het voor gezien en bij Sietske die KLM stewardess is, liep het sabbatical jaar ten einde. Voor het jaar 2014 hebben we dus een nieuwe beheerder nodig. Er hebben zich inmiddels kandidaten gemeld en het ziet er naar uit dat we een echtpaar hebben gevonden. Zij moeten zeker in staat worden geacht de functie, van beheerder en gastheer, goed in te kunnen vullen.

BEAUJOLAIS 2013

De wijn ,haar kwaliteit, kwantiteit, problemen bij de productie, het zijn in deze streek dankbare onderwerpen van gesprek. Er zijn altijd wel weer perikelen die maken dat het wijnjaar weer anders is dan het voorafgaande. Dit jaar was het grote probleem dat het voorjaar lang op zich liet wachten. Daardoor kwamen de wijnstronken veel later in bloei dan normaal.! Nu is het een gegeven dat de druiven geoogst worden 100 dagen na de bloei.

We hebben jaren gekend dat de vendange ( druivenoogst ) al in august een aanvang nam. Het oogsten duurt ongeveer 3 weken. Dit jaar was het begin oktober voordat men kon beginnen. De datum van het presenteren van de Beaujolais primeur staat echter al jaar en dag vast , de 3e donderdag in november. Het hele marketing programma is hier op gericht en men wil en kan wellicht ook niet daaraan tornen. De wijn moest dus in een veel kortere tijd dan normaal rijpen. Gelukkig viel de 3e donderdag dit jaar wel laat in de maand , maar toch! Naar het schijnt heeft men het toch voor elkaar gekregen een goed product op de markt te zetten, aldus verzekeren mij bevriende wijnboeren!!

Intussen zijn ze al weer volop bezig met het snoeien van de wijnranken voor de oogst van volgend jaar. Wat zal dat weer brengen?

CULINAIRE BELEVENISSEN.

Uw gastheer is een geboren en getogen Brabander, een, Bourgondiër die houdt van “De geneugten des levens “ Vandaar ook het uitgebreide culinaire hoofdstuk op onze website. Natuurlijk zijn alle genoemde restaurants niet allemaal even goed of even goedkoop maar het zijn wel restaurants die we kunnen aanbevelen. Elk jaar zijn er in deze groep altijd wel weer ontwikkelingen. Zo hebben we dit jaar diverse keren Le Telegraphe in Marcy-sur-Anse bezocht.

Dit restaurant is enkele jaren geleden overgenomen door 2 enthousiaste jonge kerels. Zij zijn erg actief en brengen mooie gerechten in behoorlijke porties tegen acceptabele prijzen. De faam van het restaurant is in de regio bekend vandaar dat het vaak vol zit en het reserveren vooraf is aan te bevelen.

Treurig nieuws is er te vermelden over het meest nabij gelegen restaurant “Restaurant du Beaujolais” in Blaceret. Het is gesloten en staat te koop Dit restaurant had in het verleden een Michelin ster. Vooral de entourage liep al enige jaren terug. Enkele jaren geleden is dan ook nog de oude cuisinier gestorven. De dochter die de koksmijter had overgenomen heeft het helaas niet kunnen redden. Vaak zijn we dit jaar ook weer naar ons favoriete restaurant St Lager in het gelijknamige dorp geweest. De Foie gras is er over heerlijk, zodanig zelfs dat we de laatste keer een hoeveelheid hebben meegenomen voorbestemd voor het Kerstdiner. De vriendelijkheid, gastvrijheid en kwaliteit van keuken geven blijk van de grote ervaring die dit horeca echtpaar heeft!

2014

De boekingen voor de komende zomer lopen goed. App 1 is in de zomermaanden min of meer volgeboekt. Wel is er nog plaats in app 2. Ook is er nog volop ruimte in het voor- en naseizoen. April en mei zijn ook mooie maanden als de druiven bloeien en direct daarna het frisse groene blad komt bij een temperatuur die meest 5 graden hoger ligt dan bij ons .In het naseizoen tijdens de wijnoogst hangt er een bijzondere sfeer in het dal. Daarna de verkleuring van het blad in allerlei tinten tussen rood en purper afhankelijk van het gesteente waarin ze groeien is een lust voor het oog!

De plannen voor dit jaar zijn een kleine aanpassing in de tuin. De Vals Acacia die naast het zwembad staat en overlast geeft met haar dorens zal worden verwijderd, daarnaast zullen we voorbereidingen gaan treffen om in de volgende winter een groter verbouwing te realiseren. De nu nog loze ruimte boven de tussenkamer willen we ombouwen tot een luxe slaapkamer. Zo blijven we steeds bezig om ons domein verder te vervolmaken.

TOT SLOT WENST LES QUATRE TERRES, U EEN JOYEUX NOËL ET NOS MEILLEURS VOEUX POUR L’ANNÉE 2014 !!