Relaas van 2016

Door: Hans van den Oever

Afgelopen seizoen stond vooral in het teken van de grote renovatie die onze gites hebben ondergaan. Gestart in november 2015 is er gedurende 3-4 maanden met veel voortvarendheid gewerkt. We hadden voor een typische Franse werkmethode gekozen. I.p.v. te laten inschrijven door 2 à 3 hoofdaannemers kozen wij voor het model om in te laten inschrijven door regionale handwerklieden, de zogenaamde “Artisans” Dit zijn kleine ambachtelijke bedrijven met een of twee werknemers. Een van die handwerklieden, in ons geval de elektricien, geef je de coördinatie in handen tegen een kleine procentuele vergoeding .Het heeft uitstekend gewerkt. De prijs is in deze wat minder van belang. Het grote voordeel is dat de “Artisans” elkaar goed kennen. Ze houden elkaar over de rug in de gaten. Naar elkaar toe kunnen ze zich niet veroorloven om slecht werk te maken, fouten te maken of afspraken niet na te komen Ze hebben een reputatie hoog te houden! Zo is het ook bij ons gegaan.

Wij hebben met een vijftal “Artisans “gewerkt. De metselaar is in november gestart en begin maart heeft de elektricien de laatste hand gelegd aan de verlichting. Zo waren we ruim voor 1 april klaar , het begin van het seizoen.

Het is natuurlijk altijd spannend hoe het een en ander uitvalt. Op een paar kleinigheidjes na, zijn we heel tevreden.

Ook niet onvermeld mag blijven de inzet van onze beheerders. Paul’, die woning 2 van onder tot boven heeft voorzien van een nieuwe laag verf en Tiki, die de manschappen dagelijks voorzag van koffie en koek. Bij de oplevering bleek dan ook dat eenieder een goed gevoel heeft overgehouden aan dit project. Maar dan komt natuurlijk nog de vraag om de hoek, hoe kijken onze gasten aan, tegen deze rigoureuze verbouwing. Het deed ons dan ook goed om van velen te vernemen dat zij zeer te spreken waren over de nieuwe slaap- en badkamers. Ook over de opgeknapte woning twee kregen wij veel loftuitingen.

Het seizoen 2016 is verder goed verlopen, we hadden een mooie zomer. Veel gasten hebben in het gastenboek aangegeven dat zij genoten hebben van de omgeving, van het huis en de gastvrijheid van de beheerders. Tot november toe, hadden we nog gasten.

BEHEERDER
Door: Tiki van Dijck

Seizoen 2016; wederom een succes, volgeboekt tot eind september en zelfs in oktober volgden er nog 3 boekingen. Daar mogen Annie, Hans, Paul en ik toch zeker wel weer trots op zijn. En als ik veel gasten mag geloven, keren ze zeker t.z.t. een keer terug en/of doen aanbevelingen aan familie, vrienden en collega's. Er is zelfs 1 familie die deze zomer voor de 11e keer Les Quatre Terres bezocht; deze familie kan geen genoeg
krijgen van deze plek in de Beaujolais en haar omgeving. Het is zelfs zo, dat de familie door de ANWB is geïnterviewd. Mogelijk heeft u de uitzending (Alarmcentrale) op 27 september gezien op SBS6. Op de verbouwing werd door de gasten enthousiast gereageerd. Les Quatre Terres heeft nu nog een mooiere uitstraling gekregen. De meeste credit komt Annie ten goede.

Wederom waren de Belgen weer ruim vertegenwoordigd. Net als alle Nederlanders die wij hier ontvangen, zeer prettige en gezellige mensen. Door Airbnb zijn we ook buiten Europa populair geworden. We mochten Amerikanen, Australiërs en Fillipino's ontvangen.

Zoals men ziet, de wereld wordt steeds kleiner. Men boekt een ticket online en voor je het weet, zit men in Australië. En dat is nu precies wat ik ga doen, half december, mijn zoon bezoeken en Paul...., die past op Les Quatre Terres. U hopen wij hier weer terug te zien en dat kan ook in november en december; dan is woning 2 voor u beschikbaar.

BEAUJOLAIS 2015 - 2016

In onze vorige Nieuwsbrief hadden wij al aangegeven dat de wijn van het jaar 2015 als uitzonderlijk goed kan worden beschouwd. Als er ooit een Beaujolais wijn is geweest om voor een wat langer termijn op te leggen, dan is het wel deze. De wijn bevat een alcoholpercentage tot wel 15 % , ontstaan uit natuurlijke suikers die in de fantastische zomer van 2015 zijn gevormd. Normaal is dat de wijn 9 tot 12 % bevat. Vaak wordt dit bereikt door toevoeging van synthetische suikers. De overheid maximaliseert deze toevoeging zodanig dat niet meer dan 12% alcohol kan worden gerealiseerd. Maar ja de natuur laat zich niet dwingen!

De wijn van 2015 is in de laatste 2 maanden gebotteld en is dus nu kortelings op de markt. Doe er Uw voordeel mee, want de verwachting is dat de favoriete huizen en crus snel door hun voorraad heen zullen zijn. Daar komt nog iets anders bij. In dit jaar heeft met name het noorden van de Beaujolais erg te lijden gehad van een tweetal zware hagelbuien. Zelf heb ik in mei waargenomen dat op plaatsen de wijnstronken totaal geen bladeren meer hadden laat staan bloemen. Zo zal de oogst van 2016 zich gaan kenmerken mat een zeer lage opbrengst aan de bekende crus als Fleury, Chiroubles en Morgon. Vooral voor jonge ,minder draagkrachtige bedrijven wordt dit jaar als een rampjaar gezien.

Verwacht wordt dat er wijnbouwers zullen zijn die er hun schaar bij neer zullen gooien. Reden te meer dus om voldoende wijn van 2015 in te slaan.

CULINAIRE BELEVENISSEN

Het ons meest nabij gelegen restaurant “La Benoite” in Salles, heeft de laatste decennia een bewogen geschiedenis gekend. Het gebouw is eigendom van de gemeente. Terecht meent de gemeente dat in dit markante plaatsje ,waarvan de toren op menig poster van de Beaujolais prijkt, een navenant restaurant hoort. Ze hebben dan ook al veel moeite gedaan om een kwalitatief goede en stabiele uitbater te vinden. In de nazomer van 2015, is de vorige uitbater die er slechts 1 ½ jaar had gezeten , weer vertrokken. Gelukkig bleek echter dit voorjaar dat de gemeente er weer in was geslaagd een nieuwe gegadigde te vinden voor dit intieme restaurant. De formule is eigenlijk dezelfde gebleven als bij de vorige uitbater, je eet er min of meer wat er de pot schaft. De gehanteerde prijzen zijn er ook zeer schappelijk. Oude gasten die al vele jaren bij ons komen, hebben dit restaurant hervonden en zijn er zeer prijzend over. “Je kunt er zelf niet voor koken! “

Het iets verder gelegen restaurant in Arnas, Les Sarments, is van een andere klasse en ook een andere prijs. Het heeft haar bestendigheid inmiddels wel bewezen. De keuken heeft haar hoge standaard behouden. Zij kunnen zich verheugen op een hoge bezettingsgraad.

Persoonlijk zijn wij nog steeds gecharmeerd van de restaurants St Lager in St Lager en La Grande in Villefranche. Het zijn kleine gelijk soortige restaurants die nog werken volgens het oude concept .Manlief in de keuken en mevrouw in de bediening. Je wordt er persoonlijk en warm ontvangen. De kaart is er niet erg uitgebreid maar er wordt wel uitstekend gekookt . Prijzen vallen binnen de norm.

2017

We kijken weer uit naar het nieuwe seizoen. Vanwege de rigoureuze verbouwing van woning 1 en de opknapbeurt van woning 2 hebben we Daan Spits - de ontwerper van de side – gevraagd de side een nieuwe update te geven. Hij heeft een nieuwe foto serie geschoten en de side dienovereenkomstig aangepast Ook is op onze side nog een filmpje toegevoegd die heel treffend de sfeer van het huis en het landschap weergeeft.
De boekingen beginnen inmiddels te lopen. Het Hoogseizoen zal wel snel vollopen.. We willen graag een lans breken voor het Voor- en Naseizoen. De temperaturen in Blacé liggen over het algemeen 5 graden hoger dan in ons natte kikkerlandje . Het bloeiseizoen in het Voorjaar loopt meestal zo’n 2-3 weken voor op het Nederlandse. In het Najaar doet de kleurenpracht denken aan een “Indian Summer” Ook de “Vendange” , de druivenoogst, in september geeft in dit gebied een heel aparte sfeer.

Wij hebben ons huis de laatste jaren ook diverse malen verhuurd aan grotere gezelschappen, familiereünies. Daar is het huis uitermate geschikt voor. Groepen tot 12 personen kunnen er riant wonen. Wij hopen op een mooie en zonnig jaar 2017 . Tenslotte wensen wij medewerkers en eigenaren van “Des Quatre Terres“ U een:

JOYEUX NOËL ET NOS MEILLEURS VOEUX POUR L’ANNÉE 2017 !!