2017 Was uiteindelijk een mooi vakantie jaar in de Beaujolais.

In het begin van het seizoen was het weer wat onstabiel. Een goede graad meter is altijd de kleur van het gazon, dat bleef, in tegenstelling tot andere jaren, tot in juni, groen. In de zomer was het weer erg warm, dat weer zette in het najaar door. Tot nog heel laat in het jaar hadden we uitstekend weer. Na de grootschalige werkzaamheden in het winter seizoen van 2015-2016 hebben we ons afgelopen jaar toegelegd op het opknappen van de cour, binnenplaats. Paul is druk in de weer geweest met het restaureren van de betonnen trap die opgaat naar woning 2. Verder heeft hij muur en houtwerk voorzien van een nieuwe verflaag. Ook het meubilair in het overdekt terras is vervangen door riante rieten fauteuils. Deze winter hebben we dan nog het voornemen een nieuwe laag grint aan te brengen zodat het geheel er weer spik en span uitziet. Ook aan het terras bij het zwembad hebben we extra aandacht aan besteed. Tiki heeft de 6 houten ligbedden onder handen genomen. Ze zien er weer als nieuw uit. Verder hebben we dit jaar ook nog geïnvesteerd in een nieuw lounge set. We hebben geconstateerd dat onze gasten deze nieuwe voorziening op prijs hebben gesteld.

Voor wat betreft de bezetting,; in het voorjaar was het niet al te druk, maar in de zomer tot laat in het najaar waren we vol geboekt. Zelfs met de komende feestdagen hebben we nog gasten. Over het hele jaar bezien zijn we tevreden.

Door: Hans van den Oever

 

Vaarwel zomer van 2017 en tot ziens in 2018! Welkom herfst met je mooie kleuren: goud, geel, bruin, groen en knalrood.

Maar langzaam verdwijnt deze pracht en gaan we binnenkort de winter in. Stiekem hoop ik wel op wat sneeuw. Elk jaargetijde heeft zo haar charmes en de verandering van de seizoenen brengt ook een beetje melancholie met zich mee.

We kunnen terugkijken op een mooie, lange, hete zomer, met wederom zeer prettige gasten. Onder deze gasten bevind zich een familie, die geen genoeg kan krijgen van Les Quatre Terres. 2018 wordt hun 13e keer, maar ook hun kinderen (inmiddels volwassen) vinden het nog steeds heerlijk vertoeven hier. Er zijn andere gasten, die het ook niet bij éénmaal laten. Het is leuk om mensen weer terug te zien!

Graag wil ik u erop wijzen, dat woning 2 het gehele jaar beschikbaar is. Misschien leuk om in september de druivenpluk mee te maken of in oktober van de prachtige herfstkleuren te genieten? In november vindt de presentatie van de "Beaujolais Nouveau" plaats. Of wat dacht u van de kerst in de Beaujolais?

Ik hoor wel wat u ervan vindt. Ik zeg gewoon:

"Au Revoir!" 

BEHEERDER
Door: Tiki van Dijck

 

BEAUJOLAIS 2016 - 2017

De Beaujolais van 2016 is inmiddels gebotteld. De wijn is over het algemeen van goede kwaliteit maar niet uitzonderlijk. Daarentegen belooft de wijn van 2017 weer een top wijn te worden. De 6 weken vooraf gaande aan de oogst waren zonovergoten en uitzonderlijk warm, zodat er in de druiven veel suikers zijn gevormd die omgezet, een natuurlijk alcoholpercentage geven van wel 14 á 15 procent. Normaal is 12 procent. Er zijn jaren dat men synthetische suikers toevoegt om dit percentage te halen. Dit percentage is door de overheid gemaximaliseerd maar de natuur laat zich niet dwingen.

De Beaujolais heeft wel dit jaar ook weer te kampen gehad met hagelbuien in de vroege zomer. Met name de noordelijke cru’s zoals de Fleury, Moulin á Vents en de Chiroubles zijn voor een groot deel verhageld. Sommige wijnbouwers hebben na het echec van 2016 en nu dit jaar weer, dan ook moeite hun hoofd boven water te houden.

 

CULINAIRE BELEVENISSEN

Op het restaurant “La Benoite” in Salles rust kennelijk geen zegen. Dit najaar bleek dat de huidige uitbater weer “De pijp aan Maarten heeft gegeven”. Jammer want ze hadden een goede formule. Je at er wat de pot schafte. De kwaliteit was allerzins acceptabel. Het dagmenu inclusief wijn was gewoonweg goedkoop. Menig gast van Les Quatre Terres heeft dit etablissement, veelal te voet, bezocht. We zijn benieuwd wat de gemeente, eigenaar van het pand, voor invulling kan vinden. Wel hebben we in onze naaste omgeving een gelijksoortig restaurant ontdekt. 8 Km van ons huis midden in het piep kleine dorpje, St Etienne la Varenne is sinds 2 jaar gevestigd Comptoir Gourmand. Dit wat primitieve restaurant biedt een goede keuken tegen ook zeer acceptabele prijzen. Wat het vooral ook bijzonder maakt, is de ligging, het biedt een schitterend uitzicht op de Beaujolais en het heeft ook een fraai buitenterras. Een goed alternatief voor “La Benoite”. 

Dan hebben we ons dit jaar ook laten verrassen door een nieuw restaurant in Villefranche; de “Belooga Brasserie” Dit restaurant vind je in een nieuw hotel tegenover het treinstation. Het werd ons aanbevolen, anders hadden wij niet zo makkelijk de stap gezet om in een dergelijke sjiek hotel te gaan eten. Het was er ook uitermate lux en modern. We vreesden dan ook met een dienovereenkomstige prijs te worden geconfronteerd, maar dat viel alleszins mee. Op de menukaart prijkte een scala aan mooie gerechten. De porties waren ruim en wekelijk de kwaliteit was uitmuntend. Een aanrader, je moet even over de drempel! 

 

2018

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. We mochten al weer veel boekingen noteren voor het komend jaar. In het hoog seizoen is woning 1 nagenoeg volgeboekt. Voor woning 2 hebben we nog enige ruimte. We ervaren dat ons wijnhuis hooggeschat wordt. Menig oud gast meldt zich weer voor een nieuwe reservering. Gelukkig krijgen we in het voorseizoen en met name in het naseizoen steeds meer boekingen. Dat is terecht want deze streek heeft ook in deze tijd veel te bieden. Het voorjaar is 

er vroeger en meestal is het er ook een graad of 5 warmer dan in ons land. In het najaar is er eerst de “Vendange” de druiven oogst, wat gedurende een drie tal weken een bijzonere sfeer geeft in dit gebied, daarna volgt een zeer kleurrijke tijd door de verkleuring van de wijnranken wat doet denken aan een “Indian summer ‘ Een week vakantie in het voor- of naseizoen kunnen wij dan ook van harte aanbevelen. Voor de afstand hoeft U het niet te laten het is tenslotte slechts 700 km van de Nederlandse grens gemakkelijk, met pauze in 7 uur te overbruggen.

Ook voor reünies of groepsreizen biedt ons huis uitstekende mogelijkheden. In het gehele huis kunnen makkelijk tot 13 personen wonen en overnachten. De nostalgische wijnkelder, de ruime terrassen en het relatief grote zwembad geven de faciliteit voor een aangenaam verblijf in de Beaujolais. Ik zou haast zeggen, succes verzekert! Wij hopen weer een mooi en zonnig jaar in te gaan. Ter afsluiting wensen wij, de beheerders, Tiki en Paul en de familie van den Oever U een 

 

JOYEUX NOËL ET NOS MEILLEURS VOEUX POUR L’ANNÉE 2018 !!