2018 Was een mooi vakantiejaar, de zomer was niet zo extreem als in Nederland maar toch!

We hebben van onze gasten vele enthousiaste verhalen gehoord. Tot diep in het hebben we genoten van een uitzonderlijk mooi najaar najaar.

Op 26 juni hadden we een open dag, speciaal voor landgenoten die in deze regio wonen. Zij zijn vluchten lid van de vereniging Lyss Oranje. Samen met het bestuur van deze club hebben wij deze dag georganiseerd. Naast het tonen van het domein, hadden we ook een presentatie van een tweetal wijnhuizen; Frédéric Trichard uit Saint Lager die al generaties lang een uitstekende Brouilly wijn voortbrengt en onze buurman Ludovic Gros, die wijn voortgezet op basis van verantwoorde wijze, de biologische wijn. Het was een geslaagde dag. De gasten hebben een goede indruk gekregen wat Les Quatre Terres te bieden heeft .Door het mooie weer werd ook van het zwembad vol gebruik gemaakt.

Afgelopen voorjaar hebben we de cour, binnenplaats ,weer wat opgekikkerd. Er is een nieuwe toplaag decoratie. Paul is druk in de weer geweest met het ophalen van het schilderwerk. Alles ziet er weer spic en span uit! Onze jaarlijkse gasten aan deze hoogstens te prijzen.



Een berichtje van de beheerder Tiki van Dijck.

Het was een lange, hete en droge zomer. De natuur heeft het moeilijk gehad; ik hoorde de wijnranken zuchten, zo ook de bloemen en planten in en om het domein. Geen drupje regen, dus de waterrekening zal dit jaar extra hoog zijn.

Voor de wijnboeren heb ik gemaakt, was het een prima jaar. Ik heb ook deze keer heel veel plukkers voorbij zien komen. Is altijd leuk.

LQT NIEUWSBRIEF dec. 2018-2.jpg

Van het zwembad is vooral dit jaar gebruik gemaakt. Wat een waterplezier. Ook de buren hebben van het kinderplezier kunnen meegenieten; al die bewijzende kieltjes.

Deze zomer zijn er veel gasten op herhaling. Dat is natuurlijk leuk, want dat betekent dat we het goed doen en dat is toch een pluim op onze hoed.

Paul is weer goed bezig geweest om het één en ander in de verf te zetten en het resultaat mag er ook nu zijn. En het is leuk, dat gasten die op herhaling zijn, dit ook opmerken.

Hopelijk gaat het ons weer veel leuke gasten. Als ik u was, zou ik maar bijtijds boeken, want we worden populairder en voor u het weet, vist u achter het net.

Ik zeg dus "tot ziens in het nieuwe seizoen".




Beaujolais 2017 - 2018

De wijn van 2017 is inmiddels gebotteld en gaat de geschiedenis in als een goed wijnjaar. Het ligt in de verwachting dat de wijn van 2018 zich ook goed zal ontwikkelen . De omstandigheden waren ideaal. De temperaturen in de weken voor de stijging zelfs hoog, er veel veroorzaakt en de gevolgen is de verwachting het percentage tot de 15 % kan oplopen. Door de vroege bloei en de warmte heeft mannen oogsten. Eind augustus is men met de “Vendange” gestart. Tijdens het oogsten waren ook de weer. in de streek een tevreden gevoel heerst over de te verwachten kwaliteit van de wijn van het wijnjaar 2018.

Wel zorgen baart het prijsniveau voor de bulk wijn. De prijzen voor het benaderen van de kostprijs van gaan zelfs daaronder. De wijnhuizen een of meer van de 10 cru's verbouwen en deze ook zelf flessen kunnen nog een echte prijs maken. Veel van deze flessen worden ook direct aan de Horeca van aan particulieren verkocht.




Culinaire belevenissen

Er heeft zich op dit gebied dit jaar in de regio wel het een en ander afgespeeld. La Benoite, het meest nabij gelegen restaurant,2,5km van het domein, heeft een nieuwe uitbater gekregen. De directie van het hotel Savigny uit Blacé heeft het beheer dit voorjaar op zich genomen. Afgelopen seizoen bleek ze over een goede kok datum. Ten opzichte van de vorige uitbater zijn de prijzen wel wat gestegen. De prijs/kwaliteit verhouding is echter niet interessant. Afgelopen zomer heeft menig gast van ons domein dit restaurant bezocht. Wij hoorden vele complimenten 

“Le Comptoir Gourmand” ,het restaurant dat was gevestigd in het nabij gelegen St. Etienne la Varenne, vorig jaar voor het eerst aanbevolen in onze lijst, is alweer verdwenen. Het heeft het kennelijk niet kunnen bolwerken. De afgelegen ligging was daar waarschijnlijk debet aan. 

Het restaurant 'La Corbeille Fleurie' in Liergues sloot afgelopen voorjaar zijn deuren. De overdracht van de vader op zoon verliep zo moeizaam die de zoon de pijp aan Maarten gaf. In september heeft zich een nieuwe uitbater gemeld. Recent hebben we er geluncht, Het was niet onverdienstelijk. 

Het bijzondere restaurant “Le Faisan Doré” in Villefranche is, na een jaar dicht te zijn geweest, afgelopen voorjaar weer geopend. Het woord gedreven door een bekende horeca ondernemer uit deze streek die zijn sterren heeft verdiend. Hij bedient zich van een brede formule, naast de gastronomische menu's met die bekende prijzen waar dit restaurant biedt hij voor de lunch goedkope dagmenu's van € 17- €. De moeite waard om hier eens kennis mee te maken.

Voor een volledig overzicht, zie onze culinaire gids op onze site. U vindt er zeker iets van Uw gading.




2019

Het nieuwe seizoen dient zich aan. Afgelopen najaar hebben we het woongedeelte van woning 1 onder handen genomen. Wij vonden dat het na 18 jaar tijd werd om deze ruimte eens wat op te frissen. De muren zijn opnieuw geverfd en het plafon gereinigd. Dit was voorwaar geen sinecure; de wanden zijn 6 m hoog en de nok is ruim 10 m. We hebben ook een schildersbedrijf genomen. Het resultaat mag gezien worden.

LQT NIEUWSBRIEF dec. 2018-3.jpg

Deze winter zijn we voor de eerste keer in ons bestaan ​​3 maanden dicht. Tikie en Paul zijn vanaf begin december tot begin maart naar Australië om hun zoon daar te bezoeken. Wij hopen dat ze een goede reis hebben en weer behouden. Wanneer zij dan terug zijn gaan we weer met goede moed aan een nieuw seizoen beginnen.

Inmiddels hebben we de eerste boekingen al weer binnen. Er is nog geen volop plaats. Het Hoogseizoen is altijd het eerst volgeboekt. Denk ook aan een vakantie in het Voor- en Najaar. De natuur loopt in het voorjaar,3 een 4 weken voor op die van ons land. Temperaturen zijn zo'n 5 graden hoger dan bij ons. Ook in het najaar

lopen de langer door. De drie weken van de wijnoogst, eind augustus/begin september kennen een eigen sfeer De oktober maand zich en weer door de prachtige herfst kleuren van de wijnranken. Tonny Eyk, Tour-columnist van de Telegraaf en kenner van deze streek, schreef recent weer een enthousiast verhaal over de Beaujolais. Ook dit jaar zal de Tour weer de streek doorkruisen.

Het domein is ook zeer geschikt voor grotere gezelschappen zoals een familiereünie. 12-13 Personen kunnen we makkelijk huisvesten toevoegen , waar naast nog enige kinderbedjes en zelfs een wieg kunnen . Woning 1 constructie dan als hoofdwoning waar de effecten optreden tijdens opnames en woning 2 als afhankelijkheidsopname. De nostalgische wijnkelder, de ruime terrassen, het ruime zwembad zijn de faciliteiten voor een geslaagd verblijf. Ik zou zeggen” kom en geniet!”

Ter afsluiting wensen wij, de beheerders, Tiki en Paul en de familie van den Oever U een

JOYEUX NOËL ET NOS MEILLEURS VOEUX POUR L'ANNÉE 2019 !!